Aputure Amaran AL-528 – Led paneeli kokemuksia

Kuukauden verran ollut käytössä Amaran merkkiset ja AL-528 malliset ledipaneelit. Tarkemmin sanottuna AL-528W, 528S ja 528C, eli kolme eri paneelia hieman eri ominaisuuksilla. Paneeleista löytyy nimensä mukaisesti 528 lediä ja kokoa näillä laitteilla on suunnilleen iPadin verran. Painoa kertynyt 540g ilman akkuja ja paksuutta reilut 3cm.

Tarkat speksit ja hinnat:

Amaran Aputure AL-528W

Amaran Aputure AL-528C Dual Color

Amaran Aputure AL-528S Spot Light

DSC_9101

AL-528C vs. iPad mini nahkakotelossa

 

DSC_9096

Kädessä paneeli tuntuu asialliselta, muovi on jämäkkää ja valon tehon säädössä hyvä tuntuma sekä vaste. Paneelissa on passiivinen jäähdytys eli tuuletusreikiä on joka sivulla ja takaosassa. Paneelin koko määräytyy tietenkin tarpeen mukaan, mutta tälläinen iPadin kokoinen ei tunnu vaikealta käsiteltävältä ja mahtuu normaalikokoiseen tai isompaan kamerareppuun kuljetettavaksi. Valotehoa W-mallilta löytyy: 1200lux/1m. C-mallin valoteho on ilmoitettu noin puolet pienemmäksi (630lux/1m) ja S-malli  5000lux/1m.

Paneelin takapuolelta löytyy näyttö joka kertoo käytetyn valotehon 10-99% ja C mallista löytyy värilämpötilalle (3200-5500 kelviniä) myös säätönappi.. Kaikissa malleissa on myös akunvarauksen näyttö, joka elää hieman sen mukaan millä teholla paneelia käyttää(eli toimii ilmeisesti jännitteen tason mukana).

DSC_9103

Lämminsävy ja neutraali diffuusiolevyt

 

DSC_9141

Paneeli ja neutraali diffusiolevy

 

Käytössäni on Sonyn NP-FM50 1600mAH akkuja ja jo näillä saa erinäisillä tehoasteilla mielestäni hyvän käyttöajan näille paneeleille. Näihin paneeleihin menee monen tyyppistä Sonyn akkua, paria Canonin(adapterilla), ja vaikka AA-paristot erillisellä kelkalla. Laturia akuille ei tarvita, koska paneelin mukana tulee laturi, jolla voi käyttää paneelia ja ladata akkuja samaan aikaan. Eli käytännössä akut voi iskeä paneeliin ja antaa olla laturissa, kun on mahdollista, silloin akut ovat aina täynnä kun siirreltävyyttä tarvitsee. Paneeli tarvitsee kaksi kappaletta akkuja, ja eri tyyppisiä akkuja voi käyttää ristiin. Paneeli kyllä toimii verkkovirralla ilman akkujakin.

Käytin paneeleita valojalustoilla, pidin kädessä, minijalustalla, pistol gripissä ja laitoin vain nojaamaan sinne mihin tarvitsin valoa. Koon, painon ja valovoiman puolesta tämän kokoinen paneeli on varmasti oiva kompromissi, jos paneelia on tarkoitus käyttää vähän siellä sun täällä mm. videoinnissa ja valokuvaamisessa. Studioon ja vakavampaan videointiin tehokkaammat ja isommat paneelit ajavat varmasti asiansa paremmin. Aputurelta on saatavilla Lighting Kit, jossa tulee laukku, johon mahtuu 3-4 paneelia+laturit. Käytännössä silloin on käytössä ”liikkuva studio”, jolle painoa ei paljoa kerry. Paneelien alaosassa ja sivuilla on 1/4″ kierteet, joiden avulla paneeleja voi vaikka yhdistää liitoskappaleilla.

DSC_9114

AL-528C ja P&C grip

DSC_9146

Cullmann Magnesit Copter minijalusta

DSC_9149

P&C Grip

 

S ja W mallien mukana tulee neutraali ja lämminsävy diffuusilevyt jotka asetetaan helposti liu’uttamalla paneelin eteen. C mallin mukana tulee vain neutraali levy. Valoteho hieman laskee näitä käytettäessä, mutta valo pehmenee jolloin varjot eivät ole niin jyrkkiä. Diffuusiolevyä käyttäessä sain yllättävän hyviä tuloksia ihmisiä kuvatessa, ja ainahan voi käyttää sateenvarjoa tai softboksia jos tuntee tarvetta pehmentää valo vielä enemmän. Itse koin vallitsevassa valossa kuvaamisen helpommaksi paneelien avulla kuin salamalla, jolloin lopputuleman näkee samantien vain valon suuntaa, etäisyyttä ja tehoa säätämällä, ainakin sisätiloissa joissa valaistus on heikompaa. Ulkona paneelien valoteho saattaa loppua kesken, mutta eipä näitä suoranaiseen ulkokäyttöön(huonon sään varaus) ole ainakaan rakenteen puolesta tehty.

DSC_9132

AL-528C – pienimmällä teholla ja 3200 kelviniä

 

AL-528 C, W, S -eroista

S malli kohdentaa valoa enemmän keskelle.

W malli jakaa valo laajemmalle alalle.

C mallissa värilämpötilaa voi säätää

Käytössä huomasin että 10% tehoasetuksella C mallin valoteho on pienempi  kuin S tai W mallilla. Käytännössä tämä ei välttämättä ole huono asia jos haluaa kuvata suhteellisen hämärässä huoneessa ja suurella aukolla. Jos on ostamassa useampaa paneelia niin C ja W olisivat minun valintani. S mallilla saa kohdennettua valon niin, että kohde valaistaan ja ympäristö jää vallitsevan valon alle. Toimii hyvin potreteissa ja kun kohdetta erityisesti halutaan korostaa.

DSC_9139

AL-528S – valo keskittyy keskelle

DSC_9136

AL-528 C ja W valo keskittyy laajemmalle alueelle

Käyttötarkoituksia led-paneeleille löytyy varmasti jokaiselta joka tarvitsee lisävalaistusta. Tuotekuvaaminen, makrot, studio, videointi ja kiinteistökuvaaminen. Kuljetettavuus ja käytön helppous on varmasti yksi syy miksi itse tulen jatkossa käyttämään näitä valokuvaamisessa/videoinnissa. Kuljettavuus toisaalta on hieman kaksipiippuinen asia, jos vertaa käsisalamoihin niin paneelit ovat isompia. Mutta studiovalot akkuineen on varmasti painavampi/isompi mukana raahattava paikasta toiseen. Valon tehon säätökin onnistuu ilman että kuvaan tulee välkyntää videonnissa. Valon värilämpötilan helppo säätö valokuvaamisessa sekä videokuvaamisessa on käyttöä helpottava asia. Jos videointi, kotistudiossa makroilu/tuotekuvaaminen/potretit kiinnostaa niin mielestäni tälläinen ledipaneeli on erittäin monipuolinen ja hyvä vaihtoehto. Investointi on hieman suurempi mitä esimerkiksi led raksavaloilla jos DIY meininki on mielessä, mutta käytettävyys on eri luokkaa.

 

Mainokset