Käyttökokemuksia: Nikkor AF-S 20mm 1.8G N

Nikon on pikkuhiljaa päivittänyt primet tälle vuosituhannelle ja 20mm 1.8G oli erittäin toivottu ja mukava lisäys. Nimittäin näin äkkiseltään ei tule vastaavaa objektiivia mieleen kuin Sigmalta joka on joskus vuosikymmen sitten julkaistu ja jätti toivomisen varaa monessa suhteessa. Vaikka kyseessä on n. 800 euron objektiivi niin jollain tavalla se on ihan ok hintainen, polttovälien ääripäissä ja suurella valovoimalla varustettu objektiivi tuo omat haasteensa ainakin optisesti. Joten katsotaan miten Nikon on onnistunut tämän kanssa.

Rakenne

DSC_8387

Sama fiilis niinkuin muissakin 1.8G sarjan laseissa. Muovia/kumia ja bajonetti metallia, kumireunuksella. Muovi on hyvälaatuista ja ei mitään ylimääräista klappia missään. Vastavalosuoja on paksua muovia hieman taipuilee kädessä kun puristelee, ajaa asiansa varmasti hyvin. 20mm 1.8G on samaa koko luokkaa kuin 28mm 1.8G erolla että on hieman paksumpi(filtteri 77mm vs. 67mm). Painoa tällä on vaivaiset 355g.

DSC_8391

Tarkennusrengasta saa kääntää äärettömästä->min. tarkennusetäisyyteen vain noin neljännes kierroksen, mutta harvoimpa tälläisellä tulee manuaalisesti kuvattua. Tarkennusrengasta käännettäessä on ”hetken klappi” ennenkuin tapahtuu mitään, tuttu juttu muissakin AF-S laseissa. Objektiivi on ”RF” eli tarkennus tapahtuu takaelementtiä liikuttaen, joten etuelementti pysyy paikoillaan koko ajan ja rakenne mahdollisimman tiiviinä.

Kuvanlaatu

Jonkunlaiset odotukset tämän lasin suhteen oli ja samalla myös luotto siihen että optinen laatu olisi vähintäänkin riittävä, tuntuu että näinä päivinä jolloin megapixeleitä on enemmän niin vaatimustaso on myös korkeampi joten huonoa ei kannata markkinoille työntää, varsinkin kun valokuvauksen harrastajat ovat suhteellisen aktiivisia foorumeiden käyttäjiä ja osittain tietoisia välineistään.

Piirto

Piirto on kuvan keskellä ja reunoissa hyvällä tasolla täydellä aukolla. Piirto paranee hiljalleen aukkoa pienennettässä, mitään radikaalia muutosta ei kuvanlaadussa tapahdu aina f8 asti. Aivan äärikulmissa suttaantumista on hieman havaittavissa suurimmilla aukoilla. Äärikulmat paranevat hyväksi f5.6 ja siitä eteenpäin muutokset ovat hiuksen hienoja aina f16 asti. Eli toisinsanoen tasainen suoriutuja siis.

Alla olevat kuvat on otettu jalustalta ja kuvat on pyöritetty Aperturessa RAW->Jpeg. Ei muuta. Tarkennus keskellä ruutua. Kuvat ovat täysresosia ja Nikon D700:lla.

Aukko f1.8

Aukko f1.8

Aukko f/2.5

Aukko f/2.5

Aukko f/2.8

Aukko f/2.8

Aukko f/4

Aukko f/4

Aukko f/5.6

Aukko f/5.6

Vinjentointi&Värivirheet

Vinjentointia esiintyy suhteellisen paljon täydellä aukolla ja se poistuu nopeasti jo hieman himmennettäessä 1.8->2.5, mutta vinjentointi harvoin on ongelma, varsinkin kun sen saa poistettua suht kätevästi Lightroomissa/Aperturessa jne.

Värivirheitä näkyi oikeastaan aivan äärikulmissa, muutoin CA pysytteli hyvin piilossa. Linssiheijastumaa yritin saada taskulampulla aikaiseksi, mutta kuten 28mm 1.8G niin tuntuisi että tämäkin kestää vastavaloa hyvin. Kunhan aurinko näyttäytyy niin pääsee kokeilemaan kunnolla.

”Comaa” esiintyi myös hieman äärikulmissa, tähtitaivasta kuvatessa. Ja täydellä aukolla.

Vinjentoint aukkoi f/1.8

Vinjentoint aukkoi f/1.8

Vinjentointi aukko f/2.5

Vinjentointi aukko f/2.5

Alhaalla kroppi vasemmasta kulmasta.

100% kroppi

100% kroppi

Bokeh

”Normaaleilta” kuvausetäisyyksiltä tällä ei mitään älytöntä syväterävyyttä saa aikaiseksi, mutta ihan riittävästi kuitenkin että sillä voi hieman fiilistellä. Varsinkin kun lähin tarkennusetäisyys on 20cm. Himmenninlehdyköitä on 7 pyöristettyä, joten suurimmilla aukoilla ”bokeh pallurat” ovat pyöreitä ja himmennettynä muoto alkaa mennä kulmikkaaksi. Pienillä aukoilla valopisteistä tulee 14 sakarainen ”tähti”.

Aukko f/7.1

Aukko f/7.1

Aukko f/4

Aukko f/4

100% kroppi

100% kroppi

Aukko f/16 ja käsivaralta - 14 sakarainen valopiste

Aukko f/16 ja käsivaralta – 14 sakarainen valopiste

Reunapiirtoa

Alla olevat kuvat jalustalta ja Aperturessa RAW->Jpeg. Tarkennus keskellä kivivallissa.

Aukko f/1.8

Aukko f/1.8

Aukko f/2.5

Aukko f/2.5

Aukko f/4

Aukko f/4

Aukko f/5.6

Aukko f/5.6

Aukko f/8

Aukko f/8

Aukko f/1.8 tarkennus sillassa, keskellä ruutua.

Aukko f/1.8 tarkennus sillassa, keskellä ruutua.

Aukko f/5.6 tarkennus sillassa, keskellä ruutua.

Aukko f/5.6 tarkennus sillassa, keskellä ruutua.

Vaikka vinjentointia ja aivan äärireunoilla suurilla aukoilla on hieman suttua niin harvoin maisemia kuvataan täydellä aukolla, kuitenkin pienellä terävöinnillä saa pelastettua aika paljon. Ja piirto keskellä ruutua reunoihin asti on hyvällä mallilla. Jos kysyttävää tai kommentoitavaa niin palautetta saa antaa.

DSC_9011

Plussa ja Miinukset

+ 20mm ja f/1.8

+Tasainen ja tasapainoinen suoriutuja

+Paino

-Hinta

Mainokset