MyMyk – SmartMyk ja SmartLynk -esittely

Järjestelmäkameroissa äänen tallennus on useimmiten sisäänrakennetun mikrofonien varassa, äänenlaatu on korkeintaan keskinkertainen(riippuen käyttötarkoituksesta) varsinkin kun mikrofonit vastaanottavat myös kuvausympäristöstä ääntä, ja se ei aina ole toivottua. Itse olen täysin aloittelijan kengissä videon äänipuolen kanssa, vaikka videointia tulee useasti harrastettuakin. Itseasiassa tämä MyMykin suuntamikrofoni on ensimmäinen mikrofoni jota olen ikinä testannut. En esittele mitään testivideoita äänenpuolesta, esittelen vain varteenotettavan tuotteen jos tälläinen kompakti monitoimipakkaus on hakusessa. Ainoastaan peilittömässä kamerassani(Nex-7) on mikrofoni liitäntä, joten ensimmäinen ongelma MyMyk+SmartLynk asentaminen kameran salamakenkään oli ”erikoinen” Sonyn ilSO salamakenkä, oli päässyt unohtumaan että tässä kamerassa oli tälläinen outous. Noh.. ei muutakuin eBaystä adapteri tilaukseen ja pari viikkoa odottelua ennenkuin sain mikin käyttöön.

DSC01249

MyMyk+SmartLynk Nikon D700 kiinnitettynä.

SmartMyk

Australialainen yritys MyMyk on tuonut markkinoille kompaktin suuntamikrofonin ja audiomikserin jolla pystyt hallitsemaan videon audiota paremmin. Suuntamikrofoni, SmartMyk, yksinkertaisuudessaan ”kuulee” sen mihin sillä osoitat ja yrittää vaimentaa taustahälyt, kooltaan MyMyk on käsittääkseni pienimpiä mitä markkinoilta löytyy. Painoa vaivaiset 60g ja virtalähteenä on yksi nappiparisto CR2032 jolla saa n. 200h käyttöaikaa. SmartLynk ja SmartMyk ovat myytävinä erikseen ja täten ovat myös erikseen käytettävissä. Esimerkiksi mikkiä voi käyttää kokonsa puolesta vaikka iPhonen kanssa, mutta siitä myöhemmin hieman lisää. MyMyk:ssä on kaksi nappia takaosassa +15db/0/-15db ja on/off. Nappien tuntuma voisi olla hieman korkeampilaatuisempi ja paremmat pykälät, mutta ajaa asiansa kyllä. Muutoin rakenne on kestävän oloinen, tosin eipä tälläistä instrumenttiä voi kovin kaltoin kohdellakkaan. Lisävarusteena on saatava mikin tuulisuoja joka lupaa vähentää 20db tuulen suhinoita. Kameran käsittely(nappien painelu ja rullien käyttö) aiheuttaa myös ei haluttuja ääniä videon ääniraidalle. MyMykissä on pehmeästä kumista valmistettu muovi vaimennin näiden äänien vähentämiseksi. Käyttökokemuksen mukaan vaimennus ei ole ihan riittävä, hiljaisessa ympäristössä kuvattaessa.  Hintaa mikillä on noin 120e verran.

http://mymyk.com/index.php/smartmyk/

DSC_5210

MyMyk Sony Nex-7 kiinnitettynä

DSC_5215

Mikki ilman suojaa ja tuulisuoja.

SmartLynk

Audiomikseri SmartLynk tuo saataville kaksi tuloa mikeille, kuulokeliitännän monitorointia varten ja liitännän ulkoiselle tallennukselle esim. älypuhelimeen. Mikrofonien inputit ja kuulokkeiden liitännät ovat varustettu omilla volumesäätimillä. SmartLynk:ssä on myös ”Automatic Gain Control(AGC) blocking”, eli hiljaisina hetkinä kameran yrittää herkkyyttä nostamalla saada jotain nauhoitettua ääniraidalle vaikka tarvetta ei ole ja siitä ”signaalin kohina” tallentuu videolle, SmartLynkin ”AGC blocker” vähentää suhinaa huijaamalla kameraa lähettäen sille signaalia estäen kohinan vahvistumisen. Mikin sisääntulot voi määrittää nauhoittamaan joko mix -tilassa jolloin kaksi mikkiä tallentaa samaan ulostuloon tai split -tilassa jolloin toisen mikin signaalin voi tallentaa ulkoiseen laitteeseen esim. iphone. App liitännästä voi valita in/out moodin jolloin ulkoiseen laitteeseen tallennetun ääniraidan voi kuunnella monitor liitännän kautta. Laitteen takaosassa on kaksi nappia AGC on/off ja Main output off-mix-split. Nappien tuntuma samallainen kuin mikissäkin. Vasemmella sivulla liitännät: ”App” ulkoinen tallennus/toisto – mikki – kuulokemonitori sekä volumesäädin. Oikealla puolella liitännät: kaksi mikki inputtia ja tasonsäädöt. SmartLynkin pohjassa on myös stantardi kierteet esim. kuulapäähän kiinnitystä varten. Rakenne on jämäkkä ja korkealaatuista muovia, mutta toisin kuin SmartMyk:ssä varustekenkään tuleva jalka on muovia, mikissä metallia. Pattereineen painoa vaivaiset 180g ja hintaa noin 220e.

http://mymyk.com/index.php/smartlynk/

DSC_5202

DSC_5209

DSC_5208

Connector Cable

Yksinkertainen mutta erittäin kätevä ”johdon pätkä”. Tämä mahdollistaa ulkoisen mikin käytön älypuhelimien/tablettien kanssa, erittäin kätevä jos on HC videonkuvaaja iPhonella tai bloggaaja ja haluaa parempaa audiota videoihinsa puhelimen kanssa. Connector Cablessa johtoja on muunneltu niin että kuulokeliitäntä toimii mikrofonin inputtina. Hintaa johdolla noin 20e.

Australialainen youtubisti Blunty: https://www.youtube.com/watch?v=K-ikLK0OHbk

http://mymyk.com/index.php/my-myk-connector-cable/

DSC_5231

MyMyk Camera Audio – iPhone App

App Storesta löytyy myös pari hyödyllistä appia käytettäväksi SmartLynkin tai SmartMykin kanssa. Camera Audio:sta näkee nauhottaessa signaalin voimakkuuden, puhelin voi olla SmartLynkissä kokoajan kiinni jolloin puhelimen näytöltä voi tarkkailla signaalin kovuutta tai iPhonea voi käyttää ulkoisena tallenteena. Erittäin helppokäyttöinen appi jolla saa järjesteltyä nauhoitukset eri projekteihin, lisättyä geotagit, muistiinpanoja ja lähettää wifillä/emaililla/iTunesiin. Toimii tottakai myös ilman ulkoista mikkiä. Hintaa Camera Audiolla vajaa 4e. App Storesta löytyy myös Audio Reporter, mutta sitä en kokeillut.

Alla kokoonpano iPhone 5 ja SmartMyk+Connector Cable. Jalustana jossa mikki+puhelin kiinni on Joby GripTight.

DSC_5222

DSC_5226