Ensikatsaus: Tamron 18-200mm VC – Superzoomi peilittömälle

tamron18-200

Tamron on jossain hiljaisuudessaan tuonut yksinomaan Sony NEX E-Mountille superzoomin joka kilpailee Sonyn oman samaisen lasin kanssa. Objektiivin maltillinen mallinimi: Tamron 18-200mm 3.5-6.3 Di III VC (B011). III nimessä viittaa peilittömään järjestelmään ja VC=vibration compensation.

Useita peilittömiä kameroita omistaneena jokaisesta leiristä, tämä on ensimmäinen kerta kun olen ruuvannut kameraan tälläisen huiman 11x zoomin omaavan lasin, ts. kinopolttoväli on 27-300mm. Itseasiassa en ole omistanut edes peililliseen järkkäriin menevää superzoomia koskaan. No mutta kerta se on ensimmäinenkin kun tälläistä pääsee kokeilemaan. Alkufiilikset lasista ovat positiiviset. Ei mikään täysmuovinen helisevä objektiivi, vaan ulkokuori jämäkkää metallia ja kokokin on maltillinen(102mmx68mm, kuljetuspituudessaan). Sony Nex-7:än kanssa menee talvitakin taskuun. Mountti metallia ja zoomi/tarkennusrenkaat mukavan oloista muovia. Ulos zoomatessa, huomattavan pitkäksi, pituus tuplaantuu, eikä vielä tällöinkään objektiivi huoju valtoimenaan. Ei huono ollenkaan, mutta jotain tämän hintaluokan(n. 700e) objektiivilta saakin jo odottaa vaikka superzoomi onkin kyseessä. Objektiivista löytyy yksi namiska, ja se on zoomin lukitukseen. Vastavalosuoja on myöskin jämäkkää muovia ja istuu nokalle hyvin.

DSC_5133 (1)

Sony 50mm 1.8 OSS, Tamron 18-200mm VC, Sigma 19mm 2.8 DN

DSC_5135 (1)

Tamron ulos zoomattuna.

Viimeistään optisessa suorituskyvyssä tämäntyyppiset objektiivit kyykkäävät ja varsinkin kun kennona on armoton 24Mpix kroppikenno ja vielä ”hankalaksi” todettu Sony NEX-7. Tynnyriä, CA:ta ja purppuravirhettä löytyy aivan varmasti, mutta nämä ovat helposti korjattavissa joko suoraan kamerassa(huom! tosin en tiedä varmaksi toimiiko nämä in-camera korjaukset kolmannen osapuolen objektiiveillä) tai jälkikäteen ohjelmallisesti. Piirto on täydellä aukolla on mielestäni hyvä, ts. riittävä tämäntyyppiselle objektiiville ja ottaen huomioon missä tätä käytetään mitä luultavammin. Ulkomaanmatkat, patikoinnit, päivittäiset näppäilyt jne. Ei kukaan täysjärkinen tälläistä objektiiviä osta pikselinviilausta silmällä pitäen, mutta tässä pari täysresosta kuvaa ihmeteltäväksi. Keskimmäisestä kuvasta voi huomata roiman tynnyrivääristymän.

DSC01011

40mm ja f/5

DSC01020

18mm ja f/3.5

DSC01015

200mm ja f/6.3

Vakaaja ei ehkä ole sieltä tehokkaimmasta päästä, (jos vertaa esim. mainioon Olympuksen IBIS:een, kuitenkin muihin optisesti vakautettuihin laseihin ihan samalla tasolla) mutta toimii mielestäni hyvin ja pimeä telepää tarvitseekin sitä useasti. Videoidessa vakaajan hyöty tulee korostumaan vielä enemmän. Vakaajan ääni on lähes olematon ja AF toimii niin sulavasti kuin sen voi odottaa Nex-7:lla toimivan. Tosin pimeämmässä telepäässä hidastuu huomattavasti ja hakemista esiintyy. Tulen laittamaan näytille videota AF/VC toiminnasta kun saan sopivaa testivideota kuvattua.

Valmistajan infot:

http://www.tamron.co.jp/en/lineup/b011/index.html