Pentax MX-1 -käyttökokemuksia

Pentaxin lippulaiva pokkari on suunnattu aktiiviselle valokuvaajalle joka haluaa hallita kameransa säädöt mieluummin napeilla kuin menu valikoita surffaten. Kamerasta löytyy perus PASM rulla ja peukalon ulottuvilla on myös valotuksen kompensaation rulla sekä yksi ”vapaa rulla”, jonka toiminta vaihtelee kuvausmoden mukaan. MX-1:ssä on mielenkiintoiset speksit, linssin 35mm vastaava polttoväli 28-112 f/1.8-2.5, 3″ kääntyvä takanäyttö(920k pistettä), hyvät säätömahdollisuudet(nappeja/rullia), osittain metallinen runko ja eikä hintakaan ole paha tämän luokan pokkariksi. Kenno on 1/1.7″ kokoinen ja taustavalaistu 12Mpix CMOS, mahdollista kuvata myös RAW:ta! Kuvanvakaaja toimii mekaanisesti sekä digitaalisesti.

DSC_3824

Ylä ja alalevyt ovat messinkiä ja ajan kanssa patinoituvat nätisti. Etuosa kamerasta on päällystetty erittäin mukavanoloisella kumipäällysteellä josta saa todella pitävän otteen. Vaikka kameralla on ”painon tuntua”, eli tuntuu hyvin tehdyltä, pientä moitetta voisi antaa pienistä viimeistelystä joka ei ainakaan omaan silmään istu hirveän hyvin. Molemmat ylälevyn rullat ovat sellaiset jotka voisi olettaa löytyvän satasen muovipokkarista ja näyttäähän tuo takanäyttökin sellaiselta että tuo ei ollut alkuperäsissä suunnitelmissa kääntyvää mallia. Muutoin kameran olemus on erittäin jämäkkä ja miellyttävä.

Kamera pysyy hikisissäkin näpeissä erittäin hyvin pitävän kumipinnoitteen ansiosta vaikka minkäänlaista otekahvaa ei löydy. Sormet löytävät niille tarkoitetut paikat helposti, peukalo asettuu juuri sopivasti ”vapaan rullan” ja valotuksen kompensaatio rullan väliin. Napeissa on selkeä tuntuma ja ovat loogisesti sijoitettu ja mukavat käyttää. Kääntyvä takanäyttö on aina mukava lisä eikä sitä oikeasti osaa arvostaa ennenkuin käyttää sellaista kameraa jossa sitä ei ole. Kirkkaassa auringossa näyttö suoriutuu ihan tyydyttävästi, ei parhaimmasta päästä muttei huonoimmastakaan. Kirkas päivänvalo on haastava takatelkkarista kuvattavaksi, etsin on tälläisissä tilanteissa ykkönen.

DSC_3827

DSC_3826

On/off -nappia painettaessa kamera herää henkiin välittömästi ja on kuvausvalmis ehkä noin 0.5sek(en kellottanut), ensimmäisen kuvan saa otettua ripeästi kunhan kamera on hollilla. Tarkennus toimii hyvässä valossa ripeästi, kuvan saa otettua lähes samantien kun sulkimen painaa pohjaan, automaattinen tarkennusalueen valinta mielestäni hieman nopeuttaa kuvan ottoa. Itse käytin koko ajan tätä toimintoa, koska automaattisen tarkennusalue peittää vain keskiosan ruudusta ei koko aluetta ja noin 95% kaikki kohteet ovat tällä alueella ja ainahan toimii ”tarkenna ja sommittele”. Telepäässä tarkennus on hieman hitaampi, mutta ei paljoa.

Valotuksenmittaus monilohkona toimi ilman moitteen sijaa, erittäin loogisesti eikä kamera yritä varoa huippuvalojen leikkaantumisia kaiken muun kustannuksella. Bokeh pallurat ovat täydellä aukolla miellyttävän pyöreät, mutta jo hieman himmennettynä(f/2.5) menettävät muotonsa ja ovat kulmikkaita. Melko suurena yllätyksenä tuli kuinka miellyttävän näköistä kohinaa kamera tekee ISO1600:lla, ottaen huomioon kennon koon. Värikohinat ovat hyvin hallussa ja kuva on mielestäni käyttökelpoinen.

bokeh

 

Oikealla f/1.8, vasemmalla f/2.5

IMGP0266

Kuvattu RAW:na ja Aperturessa käännetty JPEG. ISO1600.

IMGP0191

Linssi heijastumat ja värivirheet.

Kameran valikot ovat suoraviivaiset, voisi melkein sanoa koruttoman yksinkertaiset. Turhat värikkäät kuvat ym. symbolit on jätetty pois ja valikot menevät suoraan asiaan. Tosin asetukset on jaoteltu ehkä turhankin moneen lokeroon. Kuvaustilasta pääsee kätevästi ”info” valikkoon johon on koottu tärkeimpiä asetuksia kuten mm. ND filtteri, RAW/Jpeg, kuvasuhde, valkotasapaino, tarkennus tyyli/pisteet jne. Kamera toimii vikkelästi kuvia ja valikoita selatessa, ainoa hidastus tuntuisi olevan kuvan tallentamisessa kortille, ainakin RAW kuvauksessa. Menee sekuntti jos toinen ennenkuin ”play” nappi vastaa käskyyn ja kuvaa pääsee tarkastelemaan, tämä johtuu varmastikkin siitä että minun Sandisk Extreme 30MB/s kortti ei kirjoita tarpeeksi nopeasti, koska DNG filut ovat olleet n. 22MB kokoisia. Eli jos meinaa RAW:ta kuvata tällä niin kannattaa mahdollisimman nopea kortti hommata, niin välttyy pieneltä tuskastumiselta. MX-1 filuista pääsee kyllä tarpeen mukaan hieman kaivelemaan infoa jälkikäsittelyssä, alla yksi esimerkki maltillisesta tilanteesta. Kuvasin pelkästään RAW:na tällä pokkarilla, kuvat olivat sopivan kontrastikkaita ja värit luonnollisia. Esim. yllä oleva kuva on käsittelemätön.

IMGP0296 - Version 2

Alivalottunut.

IMGP0296

Korjattu Aperturessa.

Videota kokeilin muutamaan otteeseen, vaihtoehtoina on FullHD 30p ja HD 60p/30p. Kuvanlaatu on ihan ok, keskitasoa. Pientä palikoitumista, pakkauksesta johtuvaa, on havaittavissa kun kuvassa on paljon liikettä. Zoomaus onnistuu myös videoidessa mikä on hyvä, mutta zoomin ääni tottakai kuuluu sitten ääniraidalla. Kesken videoinnin manuaalisäädöt ovat vähissä, valotuksen kompensaatio toimii rullasta kuitenkin. Kuvanvakaaja toimii hyvin, kuten alla olevasta videosta voi päätellä. Videon pätkä kuvattu  yhdellä kädellä. Laatu kannattaa vaihtaa 1080/720p:ksi.

Pari viikkoa olen Pentax MX-1 näppäillyt ja akun kesto on myös ollut yksi yllättäjistä. 2-3 kertaa olen joutuvat ainoastaan lataamaan tällä aikavälillä vaikka päivittäin on tullut kameraa käytettyä ja näppäiltyä ehkä noin 1000kuvaa+muutamat videot ja säätämiset. Ei ole tullut fiilistä että kamera viettää enemmän aikaa laturissa kuin käytössä.

Kaikkiaan erittäin positiiviset fiilikset jäävät tästä MX-1:stä. Päällimmäisenä jää mieleen, tyylikäs ulkonäkö, hyvä kuvanlaatu ja hyvät kontrollit. En tiedä mitä muuta sitä hyvältä pokkarilta voisi enään odottaa. Moni toivoisi isompaa kennoa, mutta se on taas polku pimeisiin ja isompiin optiikoihin. Varsinkin kun kuvanlaatu on riippuvainen myös paljolti optiikan laadusta ja MX-1:ssä siitä ei ole tingitty. Värivirheet ja heijastukset ovat vähäisiä, linssi on terävä jo suurimmalta aukolta ja kontrastikas. Myös käyttölogiikka ja näppituntuma on erinomainen. Kontrollit ovat omilla loogisilla paikoillaan ja niiden käyttö on sujuvaa.

Valmistajan kotisivut: http://www.pentax.fi/fi/digitaalinen-kompakti/mx1.html

Vielä lopuksi kuvia Pentax MX-1:llä.

http://www.pentax.fi/fi/digitaalinen-kompakti/mx1.html