Matkajalusta Sirui T-1005X -käyttökokemuksia

Toinen Siruin kolmijalka johon tutuistuin on hieman eri kaliiberia kuin viimeksi kirjoittamani käyttökokemukset Sirui M-3204 hiilikuitujalustasta. Nimittäin pituutta tällä pienokaisella on vain 34cm kuljetusasennossa ja painoa yhden kilon verran. Valmistusmateriaalina tällä Sirui T-1005X kolmijalalla on taottu alumiini. Vaikka kyseessä on höyhensarjalainen, valmistaja lupaa kantavuudeksi 10kg. Kolmijalan kanssa käytin saman valmistajan kuulapäätä mallia G10.

DSC_1279

Parasta tälläisessä kolmijalassa on ehdottomasti koko ja kuljetettavuus. Käytin jalustaa kun mukanani oli kevyempi settini eli Olympus OM-D E-M5 ja pari lasia. Jalusta kulkee olkalaukun päällä huomaamatta ja paras jalusta on se joka on mukana silloin kun sitä tarvitaan. Tätä isompaa jalustaa tuskin tulisi otettua mukaan,  silloin kun en ole repun kanssa liikenteessä. Tämä on hyvä matkakumppani peilittömien järkkäreiden kaveriksi kun haluaa kulkea kevyesti ja vaivattomasti. Vaikka tarvittaessa toimii järeämmänkin kaluston alla.

DSC_1270

Jalusta koostuu yhteensä viidestä osiosta, eli neljä pikalukkoa kieritettävänä auki täyteen mittaan laitettaessa. Pikalukot toimivat täsmällisesti ja sulavasti pakkasesta suojakeliin, mitään ylimääräistä klappia en parin viikon käytöllä huomannut. Ja muutenkin yleinen laatuvaikutelma on mielestäni erittäin hyvä tämän hintaluokan jalustalle. Jalat kääntyvät kolmeen eri asentoon aina maatasoon saakka. Mukana toimitetaan myös lyhyempi keskiputki jos ei ole tarvetta käyttää pitempää. Keskiputki ylhäällä maksimikorkeus kolmijalalla on n. 130cm ja alhaalla 112cm. Näihin mittoihin voi lisätä sen 15cm lisää korkeutta kun otetaan huomioon kuulapään+kameran korkeus.

DSC_1252

DSC_1262

DSC_1264

Kaksi kolmesta yläputkesta on pehmustettu, suojaamaan näppejä talven pakkasilla ja muutenkin parantamaan tuntumaa. Keskiputkesta löytyy myös sisäänvetäytyvä koukku repulle/olkalaukulle. Mukana toimitetaan samallainen kuljetuslaukku kuin M-3204 kanssa. Jääpiikkejä ei jalustasta valitettavasti löydy, mikä olisi ollut tämän luokan kolmijalassa mukava yllätys.

DSC_1247

DSC_1244

DSC_1245

Peilittömien kameroiden vallatessa markkinoita ja moni ”downgreidaa” peilijärkkärinsä kevyempään kalustoon painon puolesta. Vaikka monesti sanotaan, ja osittain tottahan se on, että jalusta/pää ei ole koskaan liian järeä(kohtuus tietenkin kaikessa). Niin suosittelen miettimään asiaa uudestaan, nimittäin itse ainakin olen täysin myyty tämän kokoluokan jalustan suhteen silloin kun käytössä on pieni peilitön järkkäri. Kokonaispaino varusteille jää helposti alle parin kilon joka on aina etu matkoilla tai patikoidessa.

Valmistajan sivuilta löytyy tarkemmat tekniset tiedot niin Sirui T-1005X osalta kuin Sirui G10. Kolmijalan hinnat näyttävät pyörivän n. 130-150e ja sitä myyvät useat valokuvaustarvikkeiden erikoisliikkeet.