Sirui M-3204 -hiilikuitujalusta

Pari viikkoa on tullut käytettyä Sirui M-3204 hiilikuitujalustaa ja siinä kuulapäätä samalta valmistajalta Sirui k-30x. Valokuvaustarvikkeiden valmistajana Sirui on melko uusi tulokas maailmanlaajuisesti ja Suomen markkinoilla vielä uudempi. Henkilökohtaisesti en ollut kuullut edes koko merkistä ennenkuin tutustuin näihin jalustoihin ja kuulapäihin. Sirui on kiinainen yritys v. 2001 perustettu,  joka valmistaa jalustoja, monopodeja, kuulapäitä yms. Materiaaleina käyttävät jalustoissa taottua alumiinia ja 8-kertaista hiilikuitua. Ja tuotteilla on 6 vuoden takuu.

Ensimmäisenä reissuna otin jalustan mukaan tähtitaivasta kuvaamaan noin -25 asteen pakkasilla puolenyön aikaan, tässä ”testissä” kovimmalle rääkille joutuivat pikakiinnitykset ja kuulapää. Parin tunnin kuvaamisen jälkeen alkoi hyytyä itse kuvaaja niinkuin yleensä on tapana ollut. Harvemmin kalusto on ollut kovinkaan järkyttynyt pakkasista. Jalustan pikakiinnitykset toimivat hyvin ja kestivät pakkasessa kääntelyn ja vääntelyn, hieman pakkanen jäykisti menoa mutta toimivat kuitenkin. Kuulapään toimintaa pakkanen myös jähmetti hieman lukon osalta, mutta ei kuulan toimintaa. Autolla ajaessa toiselle kuvaamiskohteelle mittari näytti -29.

DSC_1180

Lukkojen ja nivelien toiminta oli täsmällistä ja sulavaa. Mitään ylimääräisiä klappeja tai silmiinpistävyyksiä ei tullut esille tässä parin viikon aikana. Jalkojen osioita on yhteensä neljä eli kolme kierrettävää pikalukkoa avattavana. Kuljetuskoko 51cm saavutetaan kun jalat käännetään käyttöasennosta 180 astetta ylöspäin ja keskiputki ylös myös. Jalustassa on myös monopodi mahdollisuus. Eli yksi jaloista kierretään irti ja mukana toimitettava alustalevy kiinnitetään käsipelillä ja monopodi on käyttövalmis. Mielestäni erittäin kätevä ominaisuus joka kannattaa huomioda hinnassa varsinkin jos on käyttöä kolmijalalle ja monopodille, periaatteessa säästyy monopodin ostolta tämän jalustan kanssa.

Oikeanpuolimmaisessa jalassa näkyy pikakiinnitys jonka aukaisemalla saa monopodin käyttöön.

Oikeanpuolimmaisessa jalassa näkyy pikakiinnitys jonka aukaisemalla saa monopodin käyttöön.

Jalustan jalat kääntyvät kolmeen eri asentoon ja mukana toimitetaan lähes maatasosta kuvaamiseen tarkoitettu lyhyt keskiputki. Tämä kahden keskiputken kanssa pelaaminen saa hieman huonon vastaanoton ainakin minulta. Keskiputkesta irroitetaan ensin varustekoukku(johon saa repun yms. roikkumaan) ja tämän jälkeen yläkautta pitempi putki pois ja lyhyempi tilalle. Sekä ruuvataan koukku takaisin. Keskiputket ovat hiilikuitua joten ehkä kestävyyden/vakauden takia ei ole ollut mahdollista tehdä niin että lyhyen pätkän saa kiinni/irti jengoilta kierittämällä. Mutta toisaalta useimmiten itse kuvaan niin että lyhyempi putki on aina kiinni ja pitempi pätkä kotona. Jalustan mukana toimitetaan myös mitä kätevin kuljetuslaukku, laukusta löytyy pari taskua työkaluille(kuusiokoloavaimille) ja lyhyelle keskiputkelle/monopodin aluslevylle. Jos repusta ei löydy kuljetusosiota jalustalle voi tällä laukulla hoitaa kuljettamisen sen puolesta.

DSC_1227

Monopodin aluslevy ja ruuvi, lyhyt keskiputki ja Sirui K-30x pikakinnityslevy.

Monopodin aluslevy ja ruuvi, lyhyt keskiputki ja Sirui K-30x pikakinnityslevy.

Jalusta on speksattu kantavuudeltaan 18kg ja painoa sillä on 1.7kg ja pituus kuljetuskoossa oli sen 51cm. Eli melko tukeva, mutta pieni paketti. Maksimikorkeus keskiputki ylhäällä jalustalla on 177cm. Mutta putki alhaalla ja kuulapää(kork. 11cm) kiinnitettynä korkeus on noin 165cm-167cm. Vakiovarustukseen kuuluu tietenkin jääpiikit ja keskiputkesta jo aiemmin mainitsemani koukku reppua yms. varten. Painavin kamera+objektiivi yhdistelmä mitä minulta löytyy on 2.5kg joten minun käytössä jalusta suoriutuu kantavuuden osalta erittäin hyvin. Myös suhteellisen pienen repun kyljessä jalusta kulkee huomaamattomasti niin painon kuin ulkonäön puolesta.

DSC_1183

DSC_1196

DSC_1210

Kuulapäänä toimi tällä kertaa tukeva Sirui k-30x. Lyhyesti pääpiirteet max. kantavuus 30kg, kuulan halkaisija 44mm, kolme vesivaakaa, Arca Swiss yhteensopiva. Ja mikä minulle oli uutta niin lukitusnupikkaan oli integroitu kitkansäädin, metallinen teräväpintainen nappi lukitusnapissa säätää kitkaa. Erittäin kätevä ominaisuus, jää yksi nupikka pois näppien tieltä ja lukitusnuppi säätää periaatteessa samaan aikaan kitkaa/lukitusta, riippuen kuinka voimakkaasti kääntää.

DSC_1179

DSC_1224

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jalustan hinta pyörii noin 500e tietämillä ja kuulapään hinta n. 150 eurossa.  Lisätietoja valmistajan sivuilta Sirui M-3204 ja Sirui K-30x. Suomessa Siruita myy pienemmät valokuvausalan erikoisliikkeet ja maahantuojana Focus Image Nordic Oy.