Lahden seudun luontoa valokuvin – osa 3 – Kilpanen

Tarkemmin mietittynä tämä menee jo Nastolan puolelle melko pitkälti, mutta onhan se tässä lähialueella kuitenkin. No itse asiaan. Ekan kerran kuulin tästä ”majavalammesta” viime vuonna, lehdessä oli artikkeli muistaakseni Kilpasesta/Seelammista. Taisin käydä viime kesänä yhden ja ainoan kerran lammella pyörähtämässä, mutta aika tuntui olevan kortilla silloin joten sen enempää ei tullut haahuiltua siellä. Kilpaselle tai voisiko sanoa Seelammille pääsee Pajulahdentietä pitkin joka kääntyy Ylhäistentielle Pajulahden urheilukeskuksen kohdalta. Ylhäistentietä ajetaan kunnes tulee t-risteys ja siitä oikealle. Tie on suht hyväkuntoinen hiekkatie ainakin näin syksyllä, keväällä routa tekee tehtävänsä. Autolla pääsee aivan Seelammin viereen jonka rannalla sijaitsee pitkospuuta, laavu ja tulenteko paikka. Polku Kilpaselle on ihan mettäpolkua joka lähtee Seelammin läntisestä päästä ja kohti pohjoista(oikealle).

Kilpanen on, voisiko sanoa normaalin kokoinen metsälammikko. Mielenkiintoiseksi sen tekee Villähteenhaara joka laskee Kilpaseen. Ja Kilpanen laskee taas siitä eteenpäin metsäsuohon jne. Mielenkiintoisinta täällä on(tai ainakin viime kesänä oli) majavat jotka olivat tehneet melko massiivisen padon ja pari pienempää. Nämä talttahampaiden tekemät insinöörinnäytteet ovat mielenkiintoista tutkailtavaa, kaikkeen se luonto pystyykin. Tänä kesänä paikalla käydessäni padot hieman vuotivat, mitä luultavammin ihmisten aikaan saannoksia. Eikä elonmerkkejä näistä lättähännistä ollut jäljellä, harmin paikka. Viime kesänä löytyi selkeitä ”majavanpolkuja”, tuoreita kaadettuja puita ja mielenkiintoinen ”nousuallas”, joka on muovautunut ajan saatossa kun on käytetty samaa kohtaa järveen mennessä ja noustessa. Mutta tänä kesänäkään en ole vielä kerinnyt kuin kerran käymään paikan päällä, joten tässä syksyn aikana on lähes pakko käydä tarkistamassa jos vaikka tilanne olisi aivan toinen kuin luulen. Mutta mitä luultavammin majavat on harvennettu sieltä pois.

Tähän paikkaan en ole päässyt tutustumaan niin paljoa kuin olisin haluunut, ehkä motivaatio tämän paikan suhteen hieman laski kun huomasi majavien ”hiljaiselon”. Mutta mukava ja helppo paikka käydä pyörähtämässä vaikka lasten kanssa ja jos ei ole nähnyt majavien patoa ennen livenä niin onhan siinäkin jo jotain. Kuvista voi huomata että vanhimmat majavien kaatamat on useiden vuosien takaa ja tuoreemmat ovat ehkä viime kesältä/syksyltä(mukana oli kuvia myös viime kesältä jotka ovat tuoreita kaatoja). Mutta annetaan kuvien puhua puolesta niinkuin on tarkoituskin.