Lowepro Pro Messenger 180 AW -olkalaukku

Viikko sitten ostin olkalaukun, tarkemmin sanottuna Lowepro Pro Messenger 180AW -mallisen. Minulla on pykälää pienempi olkalaukku jo ennestään Lowepro Classified 140AW. Tämä pienempi laukku jää kyllä talouteen ja isompi tulee korvaamaan osittain repun, Lowepro Flipside 400AW:n. Jalustaa on hieman hankala olkalaukun kanssa kantaa ja muutenkin vaikka laukkuun menee suunnilleen samat objektiivit ym. niin pienempää roinaa ja lisävaatetta saa helpommin repussa kannettua. Hinta oli mielestäni suhteellisen korkea olkalaukuksi, n. 130e.

 

Omaan silmään laukku on erittäin miellyttävä ja ei-silmiin-pistävä, joka on erittäin toivottava asia kameralaukulle. Henkilökohtaisesti karsastan kameralaukun näköisiä kameralaukkuja, vaikka ajaisivatkin asiansa enemmän kuin hyvin. Ja joku voisi jopa nillittää että saman näkösiä laukkuja kuin tämä kyseessä oleva, saa ostettua kympillä esim. varustelekasta. Multa löytyy jo yksi sellainen laukku, siinä ei ole taskuja, siinä ei ole toppauksia, siinä on järjettömän huono kiinnitys suojaläpälle, ei mitään toppauksia hihnassa ja muunneltavuus täysi nolla(joo diy ja voit tehdä mitä haluat mutta joka kerta jaksa sitä retkipatjaa ja jesaria kaivaa esille). Se laukku löysi paremman käyttötarkoituksen kalastusvermeiden kuljettimena.

Laukkua voisi kuvailla yhdellä sanalla, huomaamaton. Ainoastaan takaosassa on yksi ”Lowepro” tikkaus. Materiaali on erittäin tukevan oloista ja paksua kangasta. Valmistajan sivut mainitsevat materiaaliksi polyesterin(24OZ SPUN POLYESTER, 16OZ SPUN POLYESTER) tuntuu siltä että kestää kulutusta ja käyttöä. Kantokahva ja olkahihna ovat samaa jämeryyttä, kantokahvan saa irroitettua mutta olkahihnaa ei. Joka mielestäni on pienoinen miinus. Toppaus olkahihnassa on paksu ja tukee hyvin olkaa vasten, vaikka laukku on täynnä tavaraa. Toppauksesta löytyy myös liukueste joka on kiiltävää ja kumimaista, tosin tämä näyttää siltä että alkaa ajan saatossa hilseillä irti, vaikka tällähetkellä istuu erittäin tukevasti paikoillaan. No sen näkee sitten olinko oikeassa. Takaosan tasku aukeaa sekä ylhäältä ja alhaalta vetoketjuilla, tällöin sitä voi kuljettaa vedettävän matkalaukun kanssa kätevästi.

 

 

Lowepro on kehittänyt myös ns. ”flexflap” systeemin olkalaukkuun. Eli läppä toimii kaksivaiheisesti, yksinkertaisena läppä menee koko matkan laukun alareunaan asti ja kiinnittyy tarroilla. Ja kaksinkertaisena läppä kiinnittyy melko voimakkaalla magneetilla laukkuun. Erittäin kätevä pikku yksityiskohta varsinkin jos tarvitsee toimia ”hissukseen” tilaisuuksissa, objektiivejä vaihdellessa. Ja onhan laukusta mukavempi kaivella rojuja kun läppä ei ole ”täyspitkänä” käden edessä.

 

Myös Loweprolle tyypillinen ”all weather cover” löytyy. Sadesuojapussi vedetään edestä esille ja eipä se pääse edes hukkumaan koska on kiinnitettynä laukkuun .

 

Ulkotasku on tilava ja näin alkujaan vetoketjut tuntuvat kestäviltä. Tosin tässäkin käyttö ja kulutus yhdistettynä aikaan näyttävät todellisen kestävyyden.

 

Molemmilta sivuilta löytyy taskut. Esimerkiksi juomapullon, minijalustan, objektiivin(pienen) jne. jne. kuljettamiseen. Taskut antavat periksi resorikuminauhan avulla jolloin kuljetettava esine pysyy suht tukevasti paikoillaan, ja taskut eivät lepata omiaan.

 

Laukku on täysin muunneltavissa kahden isomman ja kolmen pienemmän väliseinän avulla, kaikki toimivat tarrakiinnityksellä. Reppu on riittävän syvä jopa suht valovoimaiselle telelle. Nikkor AF-S 300mm f/4 + kirkin jalustapanta, sujahtaa ilman ongelmia laukkuun. Runkoon kiinnitettynä saattaa tehdä tiukkaa tai tila loppua kokonaan niin että läppä ei mene kiinni kunnolla. Nikon D700 menee ”juuri sopivasti” laukkuun, joten voi olla että kahvan kanssa voi olla hieman nafti. Pienemmällä rungolla ei luulisi olevan ongelmia kahvan kanssa.

Laitoin objektiivit kahteen kerrokseen. Keskellä itse runko ja yksi lasi kiinnitettynä(nikkor 50mm f/1.8g), sen alla Nikkor AF-S 28mm f/1.8g. Vieressä ja alimmaisena Nikkor 70-210mm f/4-5.6 ja yllä Nikkor AF-S 85mm f/1.8g. Sekä tuo 300mm Nikkori. Nämä suht pienet primet majailevat melko väljästi omissa lokeroissaan. Ulkotaskussa pidän lankalaukaisinta, Olympus OM-D + Panasonic 14mm f/2.5 + m.Zuiko 45mm f/1.8 sekä pientä sälää, ja tilaa on vielä jäljellä vaikka Olympuksen kittilasille. Sisätaskussa majailee pari koteloa cokinin filttereitä sekä harmaasuodin, sekä mahdolliset linssinsuojat kun eivät ole paikoillaan.

 

 

 

Lowepro Pro Messenger 180 AW on erittäin toimiva laukku keskikokoiselle kamerasetille. Tosin Classified mallissa on läppä ainoastaan ulkotaskua varten ja itse kameraan pääsee käsiksi avaamalla päällivetoketju. Se on erittäin kätevä käytännössä, kun ei tarvitse läppää vispata edestakaisin, jos ei halua pitää runkoa esillä kokoaikaa tai joutuu vaihtamaan lasia. Tälläisen ominaisuuden olisin mieluusti halunnut nähdä tässäkin laukussa niin olisi ollut lähes täysi kymppi. Mutta kaikkea ei voi saada. Näin viikon käytöllä en hirveästi keksi moitittavaa, ehkä olisi ollut mukava jos jossain olisi ollut pienet tarrataskut CF korteille, niinkuin Lowepron repuissa on tapana.