Lahden seudun luontoa valokuvin – Osa 2 – Kutajärvi

Kutajärvi sijaitsee messilästä hollolan kirkonkylälle päin mentäessä. Paikalle pääsee pyörälläkin jos pieni kuntoilu ei haittaa tai sitten ihan autolla kahdestakin paikasta. Ensimmäinen paikka on juuri ennen pyhäniemen kartanoa, auton voi jättää pienelle parkkipaikalle ja jatkaa matkaa kilsan parin verran viitoituksen mukaan, pellon reunalla menevällä tiellä. Toinen paikka kääntyy pyhäniemen kartanon jälkeen, Kalaojantielle ja sen jälkeen Pätiäläntielle. Itse menin tämän jälkimmäisentien kautta, silloin kävelymatkakin on hieman lyhyempi, myös sieltä löytyy pieni parkkipaikka ja viitoitus.

 

Kutajärvi kuuluu valtakunnalliseen Natura 2000 suojeluohjelmaan. Itse alue koostuu peltomaisemista, parista polusta, pitkospuista, kahdesta lintutornista ja useasta info taulusta. Alue on melko tiheään kasvanutta, vetistä ja hyttysiä löytyy kun osuu paikalle oikeaan aikaan. Muilla kuin poluilla kulkeminen voi olla erittäin haastavaa, käsittääkseni kulkemista ei ole rajoitutettu alueella joten pesimäaikana saa liikkua alueen metsiköissä varovasti. Parkkipaikalta käveltäessä pellolla sijaitsevan metsäsaarekkeen läpi, voi havaita polun varressa punaviinimarjapensaita sekä vattupensaita. Myös tulentekopaikka löytyy tästä samaiselta alueelta, peltomaisemien saattelemana.

 

 

Loppukesästä polut ovat melkoisen umpeen kasvanuita pusikoiden toimesta, mutta hyväpohjaisia joten kulku on mahdollista. Sydäntalvella paikalle pääseminen on haastavampaa riippuen siitä miten parkkipaikat on aurattu jos ollenkaan, tosin itse en ole käynyt kuin kerran talven aikana paikan päällä. Muutoin vierailut on ajoittunut aikoihin jolloin linnut ovat muuttokannalla. Ensimmäisenä puinen ”lintutorni”, joka on enemmänkin kuin katettu lavetti. Kesäisin tältä paikalta on suht turha yrittää bongata muitakuin lentäviä vesilintuja, taimet ovat alkaneet vallata näkymää radikaalisti kun lehdet ovat puhjenneet. Ruskosuohaukkaa, tuulihaukkaa voi kyllä nähdä liitelemässä paikan päällä. Toinen metallinen lintutorni on sijainniltaan hieman paremmassa paikassa, ja sieltä on myös paremmat maisemat Tiirismaan suuntaan.

Ensimmäinen ”lintutorni”

 

Näkymät ensimmäiseltä lintutornilta

Toinen lintutorni

Näkymät toiselta lintutornilta

 

Kutajärvi on erittäin hyvä bongauspaikka linnuille ja varsinkin vesilinnuille. Tosin valokuvaaminen maatasolta voi olla mahdottomuus, mahottoman ryteikön takia ennen vesistöä. Fasaaneja liikkuu keväisin ja alkukesäisin pelloilla suht paljon, samaten rusakoita/jäniksiä myös havaintoja ollut näistä kettu, supikoira, kanahaukka, sepelkyyhky, ruskosuohaukka, haikara, joutsen ja kurki. Nämä ovat päällimmäisenä mielessä, mutta onhan noita useita muitakin mielenkiintoisia eläimiä. Ja löytyyhän lintujen lisäksi myös kasveja/hyönteisiä vaikka millä mitalla kun ottaa huomioon millainen ympäristö on kyseessä. Lopuksi vielä muutama kuva linnuista, eläimistä ja maisemista.