Lahden seudun luontoa valokuvin – Osa 1 – Linnaistensuo

Linnaistensuo sijaitsee Lahdesta Villähteelle päin Nastolantietä mentäessä ja hieman tarkemmin sanottuna lähes tulkoon jäteasema Kujalan vieressä. Linnaistensuolle pääsee molemmilta puolilta suota joko Ilolantienkautta(keskustasta n. 9km) tai sitten Korvenrannantien(keskustasta n. 7km) kautta. Itsellä ei ole mitään preferenssiä, kumpaakin kautta pääsee yhtä hyvin perille(alla olevat kuvat ovat Korvenrannantien polun päästä). Kuten kartasta voi huomata suo on erittäin lähellä Lahden keskustaa ja on säilynyt aikojen saatossa ojittamiselta, vaikka muutamia jälkiä siitäkin voi havaita suolla ollessa. Suolla on helppo liikkua, koko matkan voi taittaa melko hyvillä pitkospuilla eikä matkaakaan ole päästä päähän kuin noin pari kilsaa. Pitkospuiden ulkopuolella liikkumista kannattaa välttää, kasvuston vaurioitumisen vuoksi ja pesimäaikana pesintärauhan takia.

Korvenrannantien kautta tultaessa suon alkupäässä on lintujen talviruokinta paikka. Tällä paikalla yleensä tapaa perus lintulauta lintuja, mm. käpytikka, punatulkku, sinitiainen, talitintti ja hömötiainen. Muutamia ei niin yleisiä pyrstötiainen, urpiainen ja harmaapäätikka. Muutamat ojien ylityslaudoitukset ovat hieman kärsineet aikojen saatossa ja menneet palasiksi käytössä. Mihin kaikkeen minä olen törmännyt suolla? Kesällä kurki, harmaapäätikka, käpytikka, käki, korppi. Talvella jänis, pikkulinnut, harmaapäätikka, käpytikka, pyrstötiainen. Eniten tulee kuitenkin kuvattua maisemia ja yksityiskohtia. Suolta löytyy myös kotiakin kerättävää mm. karpaloa ja lakkaa, kunhan ajankohta on oikea. Muutamien edellisvuosien aikana suolla on mielestäni pesinyt/oleillut melkoinen määrä korppeja, varmaan ovat löytäneet sopivan harmonian jäteaseman ja rauhallisen suon välistä. Tosin tänä vuonna suolla on ollut ihmeen hiljaista, aivan kuin korpit olisivat häipyneet kokonaan. Muutamia yksilöitä lentelee siellä täällä, parina vuonna korppeja oli kokonainen yhdyskunta mäntyjen oksilla kaakkois kulmassa.

Keväällä suunnilleen toukokuussa yleensä suo kylpee hienossa tupasvilla meressä ja syksyllä taas karpaloa löytyy enemmän kuin jaksaa kerätä. Kesäaikana kihokit, perhoset, sudenkorennot tarjoavat taas toisenlaista kuvattavaa. Syksyllä muuton aikana useasti nähnyt kurkien laskeutuvan yöpuulle suon laitamille. Talvella varsinkin lopputalvesta kun kantohanki on muodostunut on suolla liikkuminen yhtä juhlaa, muutoin lumen määrä on melko ylitsepääsemätöntä kuten saattaa odottaa.

Alla galleria keväältä/kesältä/syksyltä parin vuoden ajalta, jätin tarkoituksella talveen sijoittuvat kuvat pois.