Nikkor AF-S 28mm f/1.8g -ensimmäiset fiilikset

Paluu prime lasien joukkoon on ollut suht rivakka. Puol vuotta sitten möin pois 14,28,35 ja 50mm primet, mutta nyt olen näiden uusien lasien edessä taipunut ja hommasin uuden kasivitosen pariksi Nikkor AF-S 28mm f/1.8g laajiksen. Tällä hetkellä näyttäisi siltä että TopShot.fi on ainoa paikka josta tavaraa löytyy hyllystä, ainakin Suomessa. Objektiivista löytyy Nano pinnoitetta ja asfäärisiä elementtejä kaksi kappaletta sekä ”RF” eli rear focus ja 85mm 1.8g linjassa filtterikierre on 67mm. Rear focus tarkoittaa mm. sitä että objektiivin pituus ei muutu tarkennettaessa ja vain takalinssistö liikkuu.

Tämä uusi 28mm on fiiliksen puolelta samallainen 85mm kanssa, bajonetti metallia muu taitaa olla muovia tosin ihan jäykän oloista sellaista. Kädessä fiilis ei ole alkutotuttelun jälkeen ollenkaan huono, mutta ei tietenkään samaa tasoa 2x kalliimpien lasien kanssa. Lasi on notkean tuntuinen laajis ainakin kun vaihtaa D700 nokalta 900g painoisen 24-70mm tähän siroon 330gramman primeen.

Tarkennus on nopea, yhtä nopea mitä Nikkor 24-70mm laajispäässä. Piirron ensivaikutelmat täydellä aukolla suht positiiviset, parin tunnin näppäilyllä ei vielä saa mitään selkoa tosin. Mutta pieniä testin poikasia mm. Lensrentals on tehnyt ja piirto on ollut armottoman D800 nokalla erittäin hyviä. Yksi mitätön asia häiritsee ainakin minua, tarkennusrenkasta käännellessä fiilis on hieman ”ontto ja kolho”. En osaa sen tarkemmin muotoilla, mutta fiilis ei ole samallainen mitä 85mm 1.8g tai 50mm 1.4g lasilla. Ehkä tuolla RF:llä on jotain osaa ja arpaa. Yksi asia mikä tuntui olevan erittäin hyvin hallussa ensikokeilun perusteella on vastavalon sieto, pientä heijastumaa sai aikaiseksi kun melkein suoraan aurinkoon kuvasi.

Kunhan saan käytännön testailut  testailtua niin pistän mallikuvia. Alla parit kuvat laatikon sisällöstä ym. ja kokovertailua 28mm 1.8g, 85mm 1.8g ja 24-70mm 2.8.