Nikkor AF-S 85mm 1.8g -ensi kokemuksia

Pari päivää sitten sain käsiini Nikkor AF-S 85mm f/1.8g. Kyseessähän on uudistettu versio samaisesta vanhemmasta AF  lasista Tosin sen tarkemmin molempien lasien sielunelämään tutustumatta, taitaa olla kokonaan uusi lasi kyseessä, eli samaa on valovoima ja polttoväli. Omistin aikoinaan parikin kappaletta vanhempaa AF-D versiota, parin vuoden erotuksella. Vaikka kyseessä oli muutoin erittäin miellyttävä lasi, rakenteen, piirron ja fiiliksen puolesta. Bokeh ei vain ollut sellainen joka olisi miellyttänyt omaa silmää riittävän pitkään.

Ekat fiilikset Nikkor AF-S 85mm f/1.8g olivat ehkä hieman ristiriitaiset. Rakenne on jämäkkä, ei nitise hölsky tai vaikuta muutoinkaan laaduttomalta. Ehkä mielessä oli vieläkin vanha 85mm kun tätä muovista ilmestystä piti kädessä… muovisuus paistaa jotenkin tästä lasista. Vaikka kovalta, jäykältä ja tukevalta se tuntuu. Mutta hieman muoviselta, kuitenkin fiilis on samallainen kuin AF-S 50mm f/1.4g lasissa eikä se tunnu muoviselta. Ehkä se johtuu vain suuremmasta koosta(pinta-alasta) jota käsi tunnustelee ja silmä näkee. Tosin kun muistelee että edellisessä 85mm oli metallinen(tosin ruuvattava, ei hyvä) vvs ja tässä muovinen niin tuohan se jo erillaisen fiiliksen.

Tarkennusnopeus on mielestäni hieman nopeampaa mitä esim. AF-S 50mm 1.4g objektiivillä, erittäin varmatoimista myös. AF mottoori pitää ehkä hieman erillaisempaa ja kovempaa ääntä mitä esim. 24-70mm ja 50mm AF-S objektiivit. Piirto on täydellä aukolla riittävä, niinkuin esim. photozone antaa ymmärtää, bokeh on neutraalia ja samoin värit. Kaikkiaan toimii erittäin mallikkaasti D700 nokalla. Hommasin tämän lasin 24-70mm f/2.8 pariksi, ja jos sattuu innostumaan uudestaan primeistä niin zoomi saattaa vaihtua uuteen 28mm f/1.8 nikkoriin.

Kaiken kaikkiaan tasapainoisen oloinen objektiivi Nikon D700 nokalla, turvonnut 50mm noin suurinpiirtein. Vastavalosuojan kanssa pituutta tulee objektiivin tasapaksun rungon verran lisää, eli ehkä noin 2/3 koko objektiivin pituudesta.

Parit vertailumallikuvat ja lähipäivinä itse objektiivillä otettuja kuvia, kunhan aika riittää.