Sony Nex-5n -panoraamakuvia

Aurinkoisena maanantaina kävin Lahden Radiomäellä tarkastamassa maisemat, kun edellisestä kerrasta on tovi jo kulunutkin. Mukana oli Sony nex-5n, sigma 30mm f/2.8 dn ex ja adapterilla c/y vanha tamron 80-210 f/4. Otin kaikki panoraamat sigman 30mm:llä ja muutaman yksittäisen sämplen tamronilla ihan vain kuvanlaadun tarkkailua varten.

Sonyn panoraamakuvaus toimii suht mallikkaasti, ainoa hankaluus mielestäni on panoraama leveyden ja suunnan vaihtaminen, jolloin joutuu turvautumaan pariin ylimääräiseen napin painallukseen ja menussa surffaamiseen. Melko typerää ettei yhdelle yleisnapille ole voitu laittaa tätä optiota vaan siinä paikalla on ”?” ja neuvotaan miten panoraamakuvia otetaan ja miten suuntaa jne vaihdetaan. No eipä tuota leveytta ja suuntaa tarvitse useimmiten edes vaihdella, pieni lapsus mielestäni kuitenkin. Monessa muussa toiminnossa kuten D-range, HDR, WB ja kuvatehoste tämä nappi on käytössä ”optiona” jonka takaa löytyy lisäsäätöjä.

Kamera liimaa kuvat yhteen mielestäni erittäin hyvin, ainoa hankaluus ilmenee jos liikuttaa kameraa ”vaikeassa” kohdassa liian nopeasti tai jos kohde on liian lähellä. Tosin alla mallikuva helposta kohteesta joka oli noin 2 metrin päässä, ja lopputulos oli ihan siedettävä. Pieniä ”haamuja” nähtävissä kuitenkin. Panoraaman kuvausvaiheessa kuvaajalle ei jää oikeastaan kuin kaksi tehtävää, tarkentaa ja valotuksen korjaus. Kamera arpoo loput.

Mallikuvat alla on imporattu Apertureen ja sieltä säätöjä tekemättä exportattu 50% koolla näytille. Vääristyneempi aitakuva otettu ”wide” asetuksella ja toinen ”standart”, etäisyys aitaan noin 2m.