Carl Zeiss Distagon 35mm f/2 + Nikon D700

Pitkän mietiskelyn ja linssien edestakaisin vehtaamiseen kyllästyneenä, myin Samyang 14mm 2.8, Sigma 28mm 1.8, Samyang 35mm 1.4 ja Nikkor AF-S 50mm 1.4 pois repusta painoa viemästä. Näiden tilalle tuli Nikkor 24-70mm 2.8. Tovin päästä tajusin tehneeni virheen ja huomasin kuinka olin tottunut primeillä kuvaamaan. Eikä 24-70mm ”heikko” valovoimakaan tuntunut miltään, tosin piirto/laatu on kohillaan, työjuhdaksi tuo käy parhaiten. Ei ehkä tälläiselle harrastajalle.

No itse Zeissiin. Nikonin primevalikoima on ihan ok, tosin suolanen hinta nikkor 35mm 1.4:llä, pisti katselemaan muihin suuntiin. Nikkor 35mm f/2 on ”ihan ok”, iso plussa pienestä koosta ja lyhimmästä tarkennusetäisyydestä. Samyang 35mm 1.4 oli myös ok, miinusta mielettömästä koosta ja ei niin hyvästä täyden aukon piirrosta. Hintaisekseen mieletön lasi kuitenkin. Tässä vaiheessa mielenkiinto osui zeissiin. Koin 35mm polttovälin erittäin sopivaksi yleiseen kuvaukseen, 50mm on myös erittäin mainio(mietin siis nikkor 50mm ostamista uudelleen) mutta ”keskusteluetäisyydeltä” kuvattaessa liian kapea jopa täydellä kennolla. Koin että 35mm lyhyellä syväterävyydellä luo 3D:mäisen kuvan, ehkä tämä on vain katsojan silmissä.

Miksi sitten zeiss. Manuaalitarkennus tuntuu miellyttävältä ja ehkä värien toisto on lähellä ”sitä jotain”, samyang oli mielestäni liian lämmin sävyinen ja nikkor muuten vaan ponneton. Myös kestävyys lasissa on luokkaa isältä-pojalle eli rakenne on kokonaan metallia. Tarkennusrengas on tunnokas, ehkä jopa liian jäykähkö minun makuuni. Minun versioni on sitä vanhempaa ZF mallia ilman minkäänlaista älyä lasissa, eli aukkokin väännetään aukkorenkaasta. Ei haittaa pätkääkään, kuvaan luultavasti suurimmaksi osaksi täydellä aukolla. Sopii myös filmikameran nokalle mainiosti.

Yhteenveto: hintansa veroinen objektiivi jos osaa arvostaa niitä ominaisuuksia mitä Zeiss tarjoaa. Piirto täydellä aukolla jo priimaa, vinjentointia ei huomaa ellei kuvaa taivasta.