Kohiseeko? Sony NEX-5n vs. Olympus E-P1

Aikani ratoksi tein pienen testin tyngän ”oikeassa maailmassa”. Vertailu saattaa sikäli olla hieman epäreilu kun vastakkain on tämän hetken ehkä paras peilitön kamera ainakin kennon puolesta. Sony Nex-5n sisältää 16Mpix kennon jota ymmärrykseni mukaan käytetään mm. Nikon D7000:ssa. Ja toisessa nurkkauksessa lymyää Olympuksen Pen linjan ja m4/3 maailman konkari Olympus E-P1:en 12Mpix kennolla.

Jos saisin tehdä valinnan niin pukisin Sonyn sisukset E-P1:en kuoriin niin käsissä olisi melko mahtava paketti. Mutta aina ei voi voittaa ja kompromisseja on tehtävä tarpeiden mukaan.

Noh itse asiaan. Melko selvää on että pari vuotta uudempi kennotekniikka on parempaa ja varsinkin kun pinta-ala kennolla on vielä tuplaten suurempi. Mutta kuinka suuri ero siitä sitten käytännössä muodostuu.

Korkeilla herkkyyksillä ts. ISO1600 eteenpäin 5n pätkii E-P1 käytännössä millä tahansa osa-alueella, kontrasti, yksityiskohdat, värit, dynamiikka. 5n kohisee yllättävän vähän joka mitä luultavammin on kohinanpoiston ansiota joka toisinaan näyttää vähän liian voimakkaalta omaan makuun. Mieluummin ”puhtaampaa” kohinaa ja enemmän detaileja kuin siloteltua huttua. Vertailin testissä pelkästään ISO800 ja ISO1600 herkkyyksiä, koska mielestäni tämän alle mentässä erot ovat mitättömiä ja silmämääräinen tarkkailu eli pikselinviilaus on turhaa.

Kuvista voi melko selkeästi huomata Sonyn aggressiivisemman kohinanpoiston, hehkulamppu valaistuksessa(sisällä) Sonyn AWB arpoi hieman keltaisempaan päin kuin Olympus.

ISO800 on mielestäni vähän epäselvä kumpi selviytyy voittajaksi. Sony kohisee vähemmän mutta jälki on ”suttuisempaa”. Olympus kohisee selkeämmin, mutta detailit ovat paremmat. Jos noista tulostaisi A4 tai vaikka A3 kokoisen tulosteen niin eroa ei kohinan osalta huomaisi, ellei nyt tykkää katsoa seinällä roikkuvia kuvia 10cm päästä. Kukin tyylillään.

ISO1600 100% kropissa ero on ”mieletön” Sonyn hyväksi. Mutta 24″ näytöllä(reso 1920*1200) eroa ei huomaa edes koko näytöllä tarkastellessa. Olympus suoriutuu yllättävän hyvin ISO1600 käytettäessä, mutta tästä eteenpäin kuvanlaatu laskee melkoisen pykälän. Sonyllä ISO6400 menee vielä hätätilanteessakin.

Asetukset olivat manuaalina ja molemmissa kameroissa käytin samaa suljinaikaa/aukkoa/herkkyyttä. Jpegit suoraan kamerasta ”standart” asetuksilla ja photarissa 100% side-by-side screenshotti. Valkotasapaino oli automaattisella.

Yhteenveto:

Kenno tai kuvanlaatu ei ratkaise voittoa vaan kokonaisuus. Mutta jos tästä testistä pitäisi valita voittaja se on Sony. Näistä kuvista ei välttämättä käy selville se että sonyn kuvanlaatu pysyy paremmin ”kasassa”, eli pelkkä kohina ei ratkaise vielä mitään. Tottakai Olympus vie voiton käytettävyydessä kahdella rullalla ja parilla napilla enemmän, mutta ei Sony huonokaan ole paremman (kosketus/kääntyvän)näytön kanssa ja nopeamman tarkennuksen sekä innovatiivisemman käytettävyyden. Joka vaatii hieman totuttelua ainakin tälläiselle joka tulee peilijärjestelmäkamera maailmasta. Lopuksi vielä oikeita kuvia.