Sony NEX-5n -ensikatsaus

Eilen sain käsiini pitkän pähkäilyn jälkeen Sony NEX-5n kitin. Hommasin aikaisemmin keväällä jokapaikan höyläksi, ”pokkariksi” Olympuksen E-P1:en tilalle, Fuji x100:en mutta sitä huumaa ei kestänyt pitkään joten myin sen pois. Joten palasin takaisin vara”pokkariini” Olympuksen E-P1:een. Vaikka vieläkin tunne vetää X100:sta kohti, käytännössä itse koin puutteita sen toiminnassa.

Miksi sitten päädyin NEX-5n:ään. Oikeastaan kaksi syytä ylitse muiden, video mahdollisuudet ja APS-C kokoinen kenno. 50fps/25fps videota 1080p laadulla ja manuaalislla kontrolleilla. Mietintämyssyssä oli melko vakavasti Olympuksen E-PL3 ja olin jo lompakko kädessä kaupassa ostamassa sitä, kunnes pääsin omakohtaisesti kokeilemaan videointia. Voi elämä sitä jello effectin määrää, ja tilanne ei parantunut riittävästi ottamalla vakaajaa pois päältä. Tosin ei Nex-5n täydellinenkään ole, jos on tutustunut vähänkään 5n:ään foorumeilla ”click click click” äänet ovat tulleet tutuiksi. Heilutellessa kameraa sisältä kuuluu vaimea mekaaninen ääni, ilmeisesti liittyi jotenkin sulkimen osiin. Videoidessa kameran sisäinen stereomikki nauhoittaa tämän äänen melko selkeän kuuloisesti ääniraidalle. Ulkoisesti käytettävällä mikillä ääntä ei tietenkään kuulu. Sony on luvannut korjata asian, mutta itsea ei vielä ainakaan asia häiritse eikä kolmen viikon huoltokeikka tässä vaiheessa innosta muutenkaan.

Käsissä Sony on melkoisen mukavan oloinen, pieneen runkoon verrattuna suhteellisen iso kittilasi 18-55mm näyttää oudolta, eikä Sony voita mitään kauneuspisteitä tällä saralla. Käsissä kamera pysyy hyvin muodoillun kahvan ansiosta. Tosin ei omat kädet mitkään lapiot ole mutta välillä on hiipinyt ajatus että kamera on liian pieni ainakin isomman kouran omaaville.

Tarkennus on ihan ok, ei kyllä yhtä nopea mitä olympuksen mutta ei jää paljoa jälkeenkään. Joitain sadasosasekunteja näin perstuntumalta heitettynä. Muutamat videot ottaneena laatu korkeilla herkkyyksillä on mielestäni melko uskomatonta, jopa 7D jää mielestäni jälkeen ISO1600:lla kuvatesa, ”vanha” kennohan siinä on jo ainakin tekniikan kehityksen mittapuulla mitattuna. Stilleissä ISO1600-3200 alueella kohinat ovat melko hyvin hallinnassa, mutta jos vertaan käyttämääni DSLR:ään Nikon D700:een dynamiikka ja erottelu ei ole samalla tasolla millään lailla(tosin ei kyllä kohinan laatukaan), sanokoot testit ja mittarit mitä vaan.

Napit ja näyttö. Nappeja ei liiemmin ole, periaatteessa kolme ohjelmoitavaa ja yksi pikavalikko. Jos käyttää A,S,P moodissa kameraa, kuvaaminen onnistuu ihan sutjakasti. Manuaalimoodissa ilman Auto Isoa kuvatessa, turhautuminen koittaa ainakin itselle, varsinkin jos kaikkia kolmea pitää olla säätämässä kokoajan. Videoidessa tämän huomaa, että kamerassa on vain yksi säätörulla jolla ohjataan kaikkea. Näytöstä en keksi mitään valitettavaa, kosketusnäyttö toimii siinä missä muutkin.

Päivitän vielä lisäfiiliksiä kunhan käyttöä kertyy enemmän. Pistän myös videoita ja stillejä näytille.