Benro B-0 -kuulapää

Kaluston kevennys menossa ainakin kolmijalan osalta, löytänyt taas uuden ulottuvuuden kuvaamiseen kun ei tarvitse miettiä suljinaikoja ja dynamiikan menetystä suuremmilla herkkyyksillä. Puhumattakaan piirrosta ja syväterävyyden laajuudesta telemmilläkin laseilla. Tosin en koe kolmijalkaa kovin kätevänä kaikissa tilanteissa, ja varsinkin kun kuvaaminen ei aina ole niin yksitoikkoista keskittyne tiettyyn asiaan kerralla. Joten pikalukkojakin säästäen on helpompi kuvata käsivaralta eri kuvakulmista.

Mutta itse kuulapäähän. Edellinen oli Manfrotto 498RC2, korkeutta 13cm ja painoa 800g. Nykyinen Benro B-0, korkeus 8.5cm ja painoa 290g. Kantavuus molemmilla sama eli 8kg, Benrossa Arca Swiss yhtensopiva kiinnitys joka oli yksi syy kuulapään vaihtamiseen. Nikkor AF-S 300mm f4 objektiivissa on Kirkin panta jossa on integroituna kiskot jalustapantaan joten jää senkin pikakiinnityslevyn ruuvailut vähemmälle.

Suurimmat syyt vaihtamiseen oli juurikin Manfroton paino, koko, pikakiinnitys systeemi ja erittäin epäkäytännöllisen muotoiset säätönapit kuulassa. Pisaranmuotoiset napeista sai hyvin otteen mutta tuntui että olivat liian kömpelöt kun säätömahdollisuuksia oli kitka, lukitus ja pannaus. Benrossa napit ovat pyöreitä, ehkä tosin hieman pienen malliset, tosin eipä kuula itsessään ole iso.

Käyttökokemukset ovat olleet vielä toistaiseksi positiiviset. Käytän kolmijalkaa melko satunnaisesti ja maksimipaino on yhdistelmällä Nikon D700+Nikkor AF-S 300mm f/4, eli abaut 2.5kg. Kitkan saa säädettyä melko sopivasti, toisin kuin manfrotossa, tosin tarkempi vaste saisi napilla olla sitä säädettäessä.

Vaikka kuulalla ei ole hirveästi kokoa niin tämän painoisella setillä onnistuu kuvaaminen mielestäni erittäin vaivatta, oma tuntemus satunnaisena kolmijalan roudaajana on ollut että useimmiten ostetaan liian järeä kalusto jota ei mielellään kanna sitten mukana. Paras kolmijalka on kuitenkin se joka on siellä missä kuvaajakin. Vaikka painoa lähtikin vaivaiset puoli kiloa niin se kyllä tuntuu! Nyt Benro B-0 ja kolmijalka Velbon Sherpa CF-645 painaa noin 1.8kg ja on erittäin mukana kuljetettava.